Держдума і Міносвіти РФ проти Карлсона і баклажанів

У Держдумі запропонували розробити для російських шкіл єдині підручники літератури та російської мови. Також на службу виховної місії і формування патріотизму вирішили поставити не лише гуманітарні предмети, але й математику.

Глава комітету Держдуми з безпеки Ірина Ярова запропонувала розробити для російських шкіл єдині підручники літератури та російської мови, які б не тільки давали знання з цих предметів, а й формували правильний світогляд. Пропозиція прозвучала в рамках парламентських слухань за темою "Російська історична традиція: зміст підручника історі", - повідомляє News.ru.

"Це головні дисципліни, які не тільки навчають, а й виховують, формують особистість, світогляд людини, її самоідентифікацію як невід'ємну частину нашого народу", - зазначила Ярова.

Жертвою виховної місії і формування патріотизму впав навіть підручник з математики. Науково-методична рада з підручників при Міносвітнауки виключила з переліку рекомендованих підручник системи розвивального навчання Леоніда Занкова і підручники з математики для початкових класів Людмили Петерсон.

Педагоги обурилися і оголосили рішення експертів "смаківщиною" . "Дивно, коли експерт заявляє, що баклажани дітям невідомі, а на картинках вони повинні дивитися на персонажів тільки з вітчизняних творів та математику вчити на символіці РФ. Це спотворює поняття патріотизму до карикатурного явища", - висловився , наприклад завкафедрою психології освіти МПДУ Олексій Обухов .

Виявилося, що головна проблема підручників Петерсон - відсутність матеріалів, "що сприяють розвитку естетичних почуттів, доброзичливості і емоційно-оральної чуйності", а також патріотизму. Експерти вважають, що "герої творів Джанні Родарі, Шарля Перро, братів Гримм, Астрід Ліндгрен навряд чи покликані виховувати почуття патріотизму і гордості за свої країну і народ".