Активісти зірвали вибори глави Господарського суду від Пшонки

Глава люстраційного комітету Єгор Соболєв разом з представниками Самооборони зірвали заплановані вибори суддів Вищого господарського суду України

На цю посаду просували колишнього заступника глави цього суду Артура Ємельянова, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Цензор.НЕТ.

У зв'язку з набранням чинності закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні" голови та заступники голів усіх судів загальної юрисдикції звільняються від займаних посад. Однак, за інформацією, яку опублікував на своїй сторінці у "Фейсбуці" Соболєв, судді поспішно зібралися на вибори, щоб наново обрати старих суддів.

Як повідомив журналістам юрист Олег Поліщук, на ці вибори глава ВГСУ Віктор Татьков, який втратив посаду внаслідок набуття чинності закону, виділив близько $ 13 млн. За кожен голос передбачалося по $ 250 тис. Щоб отримати гроші, необхідно було пред'явити фото бюлетеня з власного телефону судді, зроблене в кабінці для голосування. За інформацією з того ж джерела, спочатку передбачалося голосування за заступника глави ВГСУ Ємельянова, однак, побоюючись занадто великого резонансу у зв'язку з особистістю Ємельянова, організатори виборів запропонували кандидатури Олександра Сибіга та Богдана Львова, що входять до сфери впливу екс-заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова.

Коли Соболєв з активістами прибули до приміщення суду, виявилося, що призначені на 15.00 вибори не відбулися. Але Єгору, представникам Самооборони, Автомайдану та іншим громадським працівникам вдалося поспілкуватися з Артуром Ємельяновим.

Суддя Ємельянов запевнив присутніх, що вибори мають відбуватися демократичним шляхом і зазначив, що тиск громадськості не повинен заважати суддям зробити свій вибір, оскільки так само впливає на їхнє волевиявлення, як і тиск представників влади.

Соболєв відповів Ємельянову, що довіра до судової влади в українців відсутня і багато хто був би не проти вчинити самосуд над тими, хто виносив судові рішення в Україні в останні роки. 

Соболєв доручив Ємельянову провести прозору процедуру висунення кандидатів під контролем громадськості. 

"Я сказав йому: або ти зробиш це, або через тиждень ми рознесемо тут все", - сказав глава Люстраційного комітету журналістам. 

Як повідомило Еспресо.TV джерело серед працівників Госпсуду, сьогоднішні збори мали інформативний характер, тому що в п’ятницю все одно не вдалося б зібрати кворум для голосування.

За словами джерела, представники Самооборони виламали вхідні двері і заблокували всі виходи.

"Після цього весь апарат вивели з суду. Зборів не було", - зазначив співрозмовник.

 

Нагадаємо, раніше Соболєв попередив, що головою Вищого господарського суду намагаються без обговорення обрати колишнього заступника глави цього суду Артура Ємельянова, який є протеже Віктора Татькова – людини, яка по суті керувала усією судовою системою часів Януковича.