Росіяни вже бояться пропонувати Україні тристоронній консорціум і підбивать на це німців

Депутати Державної Думи Російської Федерації та Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина пропонують повернутися до створення тристороннього консорціуму на базі української газотранспортної системи

Про це в ході відеомоста Москва – Берлін заявили голова комітету Держдуми з енергетики Іван Грачов і депутат Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу (ХДС), член зовнішньополітичного комітету Бундестагу Карл-Георг Вельманн, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

Вон вважають, що це дозволить знизити ціну на російський газ для України

Зокрема, Грачов зазначив, що необхідно знайти прийнятне рішення проблеми відсутності коштів у України для оплати російського газу.

"Труби України й транзит можуть представляти інтерес як для Європи, перш за все для Німеччини, так і для Росії, а також вигідні Україні. Тобто створення тристороннього консорціуму, який гарантуватиме сьогодні поставки газу до Європи, дає Україні потрібні гроші для оплати поточних поставок із Росії і щоб частково розплатитися з боргами", - сказав Грачов.

При цьому він зазначив, що якщо Росія сама виступить із такою ініціативою, то її зустрінуть вороже в Україні, тому дуже важливо, щоб у цьому процесі брали участь представники ЄС. За словами Грачова, саме тристоронній консорціум дозволить уникнути політичних спекуляцій у разі зміни влади в Україні.

Представник Держдуми також зазначив, що будівництво в обхід України газопроводу "Південний потік" може коштувати понад 30 млрд дол., а модернізація ГТС України – менше 5 млрд дол. За його словами, в такому разі інвестиції швидко окупляться, оскільки можна буде економити близько 10 млрд кубометрів технічного газу.

"Треба домовитися й не допустити дефолту України, не допустити обмеження поставок до Європи й несанкціонованого відбору", - підкреслив Грачов.

У свою чергу, Вельманн нагадав, що ця ініціатива обговорювалася з попереднім урядом України. За його словами, в модернізації ГТС України зацікавлені великі німецькі компанії, які будуть готові вкладати в неї гроші після стабілізації політичної ситуації в країні.

При цьому він зазначив, що в разі ухвалення такого рішення 50% необхідного обладнання купуватиметься в Україні, що також дасть стимул для розвитку економіки.

За словами Вельманна, після модернізації української ГТС можна буде економити значні обсяги технічного газу й збільшити доходи.

Він також нагадав, що перші 35 млн євро на модернізацію ГТС уже виділено.

"Спочатку потрібно знайти вихід із політичної кризи, без цього економічне зростання достатньо проблематичне", - зазначив Вельманн.

Нагадаємо, у середині грудня 2013 року екс-президент України Віктор Янукович заявив, що Україна готова до активного діалогу щодо створення тристороннього газового консорціуму з управління українською газотранспортною системою.

Водночас, Україна вже більш як 5 років веде переговори з Росією і Європейським Союзом із питання модернізації ГТС. Розглядаються варіанти створення консорціумів з управління ГТС у дво- (Україна – РФ) і тристоронньому (Україна – РФ – ЄС) форматах.

Росія в переговорах зі створення консорціуму пропонувала для реалізації неприйнятний для України білоруський сценарій. У 2011 році ГТС Білорусі повністю перейшла у власність «Газпрому».