В’ятрович: Табачник правив підручники по телефону

За останні чотири роки Дмитро Табачник на посаді міністра освіти і науки встиг наробити дуже багато біди

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

За його словами, Табачник "підходив до реалізації своїх завдань дуже системно", і найбільше це торкнулося саме історії. 

"Те що було зроблено, було жахливо, навіть з точки зору форм роботи, тобто в обхід будь-яких процедур, зміни в підручники вносилися шляхом телефонних правок, коли дзвонили безпосередньо авторам і змушували знімати ті чи інші розділи", - додав В’ятрович.

"Мова не йшла про переоцінку тих чи інших подій, а про те, щоб просто замовчати, тому що вони розуміли, що важко переоцінити ті чи інші події, а краще їх просто викинути, - розповів глава інституту .- Завдяки діяльності Табачника з історії були викинуті цілі пласти".

За його словами. зокрема, з історіїї були викинуті революційні події 1917-21-х років, інформації про героїв Крут. Також з курсу історії був викинутий період українського визвольного, дисидентського руху.

"Але це був лише перший крок . Наступним кроком мало б бути заповнення цих "білих плям" в історії радянським наративом", - вважає  В’ятрович.

На його думку, зараз треба повертатися до публічних обговорень питань, що стосуються питань української історії, між науковцями, педагогами, громадськістю.