У Македонії сьогодні обирають президента

Чотири кандидати сьогодні претендують на пост глави держави. Це п'яті за рахунком президентські вибори після виходу Македонії зі складу колишньої Югославії і проголошення незалежності

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ". 

У неділю о 7 годині ранку в країні відкрилося 3480 виборчих дільниць. До 19 годин на них можуть проголосувати 1 779 550 громадян, внесених до списків виборців. За ходом голосування стежитимуть 8,3 тис. місцевих і 326 міжнародних спостерігачів з ОБСЄ, ПАРЄ, ЄС, - повідомляють македонські ЗМІ.

Із чотирьох кандидатів найкращі шанси у нинішнього президента Георге Іванова. Він представляє правлячу в країні партію Внутрішня македонська революційна організація — Демократична партія за македонську національну єдність. На думку аналітиків, хороші шанси на вихід у другий тур має і кандидат від найбільшої опозиційної сили — Соціал-демократичного союзу Македонії Стево Пендаровськи.

У виборчий бюлетень внесені ще два претенденти на президентське крісло - Зоран Поповськи, кандидат від громадянського руху ГРІМ і Іляз Халімі, кандидат від Демократичної партії албанців.

Якщо сьогодні ніхто з них не отримає необхідну більшість голосів (50% плюс один голос), то буде призначений другий тур виборів, який пройде 27 квітня.

Згідно з Конституцією Македонії, президента вибирають на п'ять років, але уся повнота влади в країні належить парламенту і уряду. Президент є ще і верховним головнокомандувачем місцевої армії. Він у деякій мірі впливає на зовнішню політику держави, де домінуючою проблемою для країни, що прагне до євроінтеграції, є суперечка з Грецією про назву екс-югославської республіки.

У Македонії і Болгарії також є не до кінця з'ясовані історичні і культурні моменти, які Георге Іванов під час передвиборної кампанії обіцяв врегулювати з Софією.