Курс рубля в Росії визначається подіями в Україні

Курс рубля впав більш ніж на 30 коп. на тлі загострення протистоянь в Україні. Ослаблення рубля і антиросійські санкції посилюють інфляцію і змушують банки збільшувати відсотки по кредитах

Подальша доля рубля, як і раніше, залежить від того, як Захід оцінюватиме участь Росії в українському конфлікті, пише "Газета.ru", передає Еспресо.TV.

Офіційний курс рубля до долара на завтра, 15 квітня, знижений на 37 коп. щодо сьогоднішнього рівня - до 35,99 руб., і на 32 коп. - до 49,82 руб. - стосовно євро.

Бівалютний кошик подорожчав, вперше в квітні подолавши позначку 42 руб. (42,21). Щодо локального мінімуму 2 квітня, коли вона коштувала менше 41 руб., рубль ослабнув на 3%.

Пара долар-рубль сьогодні одномоментно пробивала психологічну позначку 36, однак потім курс несуттєво знизився. 

Поступово обвалюється і фондовий ринок: до 14.00 (за російським часом) індекс ММВБ опустився на 1,58% - до 1340,82 пункта, індекс РТС (розраховується в доларах), виявився до цього часу ще нижчим - на рівні 1174,67 пункту (-2,44% до закриття п'ятниці) .

До зовнішньополітичного фактору додається і внутрішній. "Рубль і російські акції знову опинилися під тиском як через черговий посилення геополітичних ризиків, так і внаслідок відновлення покупок валюти Мінфіном Росії", - говорить начальник аналітичного управління КК "Російський стандарт" Сергій Суверов.

Подальший напрямок руху валютних пар як і раніше, буде визначатися новинами з України. Велике значення має і те, чи приймуть політики Заходу рішення про нові санкції проти Росії. При тому, що вже намітилися труднощі з доступом резидентів з Росії на зовнішні ринки капіталів, а це загрожує проблемами з рефінансуванням заборгованості.

"Найбільший банк Росії, Сбєрбанк, не виключає підвищення ставок за кредитами і депозитами в зв'язку з нестачею ліквідності, викликаної в тому числі закриттям зовнішніх боргових ринків на тлі санкцій Заходу проти Росії, - констатує Суверов. - І це незважаючи на те, що з кінця минулого року Центробанк видав банкам близько 4 трлн. руб.». 

Джерело капіталу, яке вичерпується, викликає подорожчання грошей всередині країни, що підстьобує інфляцію: вона вже досягла показника в 7% рік до року і не сприяє споживчій та діловій активності.