Двадцять п'ять років тому сталася трагедія на стадіоні "Хіллсборо"

15 квітня 1989-го року сталася одна з найстрашніших трагедій в історії футболу - тиснява на шеффілдському стадіоні «Хіллсборо». Тоді загинуло 96 людей

Як повідомляє Еспресо.TV, обставини трагедії довгий час були невідомі або сфальсифіковані. Але потім, завдяки роботі спеціальної комісії, правда була розкрита і опублікована.

Матч півфіналу Кубку Англії 1989-го між "Ноттінгем Форест" і "Ліверпулем" був призначений на 15:00. Багато вболівальників "Ліверпуля" не встигали до матчу через затори на дорогах. Незважаючи на прохання "Ліверпуля" затримати початок матчу, щоб до початку гри встигли ті, хто затримувався, його проігнорували. Коли матч вже ось-ось мав розпочатися, перед турнікетами скупчилася велика кількість народу. З'явилися перші ознаки тисняви. У цей момент офіцер поліції Девід Дакенфілд, який відповідав за безпеку на стадіоні, через підлеглих запитав: "У всіх є квитки?, - Підніміть їх!". Коли вболівальники виконали його вимогу, офіцер, порахувавши, що безбілетників в загальній масі небагато, наказав своїм підлеглим відкрити ворота і пустити всіх без перевірки. Новоприбулі були направлені в тунель, що веде в центральні сектори, які й так були переповнені, замість того, щоб направити їх у бокові проходи до секторів, в яких майже нікого не було. Глядачі, які вже сиділи на практично заповненій трибуні, виявилися замкненими огорожами з трьох боків і натовпом з четвертої сторони. Ті, що стояли в перших рядах і притиснуті до металевих огорож люди почали задихатися.

На 6 -й хвилині матч був зупинений, проте в результаті бездарних дій поліції та стюардів, які не відразу зрозуміли суть того, що відбувається, приймаючи спроби уболівальників вивільнитися з тисняви ​​за хуліганське бажання вибігти на поле. Проти них  був направлений загін поліцейських з собаками. Великої кількості жертв уникнути не вдалося.

У ці вихідні всі матчі прем'єр-ліги почалися на 7 хвилин пізніше через спеціальній церемонії в пам'ять про загиблих. 

Відео: youtube.com