Рада дозволила лікувати людей з рідкісними хворобами за рахунок держави

Верховна Рада ухвалила законопроект №2461 про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань

Як передає Еспресо.TV, законопроект був підтриманий без обговорень.

Зазначимо, на минулому засіданні Ради цей законопроект був підтриматний у першому читанні.

Тоді голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення запровадження обов'язкового медичного страхування Володимир Дудка зазначив, що запропонований законопроект передбачає створення в Україні реєстру орфанних захворювань, реєстру таких хворих, забезпечити фінансування лікування таких хворих.

За його словами, специфіка органних захворювань в тому, що вони дуже рідко трапляються серед людей - це  менше одного випадку на 2 тис. людей. Як правило, найбільш поширеними серед органних захворювань є генетичні захворювання. 

"Саме через  рідкість цих хвороб вартість лікування є надзвичайно високою. Пересічна сім’я не в змозі самостійно забезпечити себе лікуванням. Тому є розповсюдженою практика, за якою держава бере на себе турботу про таких хворих. Це звичайна практика в багатьох європейських країнах", - зазначив Дудка.