Сноуден приніс The Guardian і The Washington Post Пулітцерівську премію

Газети The Guardian і The Washington Post отримали найвищу премію США в галузі журналістики.

Пулітцерівська премія присуджена цим виданням в номінації "за служіння суспільству", а конкретно - за публікації, засновані на інформації, наданої Едвардом Сноуденом, - повідомляє The Guardian. Державні таємниці США не отримували такої масштабної розголосу з 1971 року, коли були оприлюднені так звані "папери Пентагону" про в'єтнамську війну.

Комітет Пулітцерівської премії нагоролдив The Guardian за "викриття широкої таємного стеження АНБ, яке допомогло засобами активної журналістики розпалити дебати про відносини держави і суспільства, що стосуються питань таємниці приватного життя і безпеки".

Сноуден розповсюдив свою заяву, назвавши присудження премії "виправданням всіх, хто вважає, що громадяни повинні грати роль в управлінні країною". Він похвалив журналістів та їхніх колег: "Вони продовжували працювати перед обличчям екстраординарного залякування, в тому числі примусового знищення журналістських матеріалів, недоречного застосування законів про тероризм і безлічі інших способів тиску". Він додав, що його старання організувати витік документів були б безглузді, якщо б не "вірність своїй справі, палкість та вміння" нагороджених газет.

Газета зауважує: "Освітлення витоків інформації, яку надав Сноуден, виявилося надзвичайно непростою проблемою для журі - 19 журналістів, учених і письменників, які рекомендують переможців". У США і в усьому світі викриття зустріли емоційну реакцію, і оцінки були полярно протилежними. Влада США пред'явила Сноуденом звинувачення за трьома статтями, в тому числі у порушенні Закону про шпигунство.

Серед інших лауреатів "Пулітцера” - The Boston Globe за висвітлення вибухів на Бостонському марафоні, Уїлл Хобсон і Майкл Лафорджіа з Tampa Bay Times за розслідування проблем бездомних, письменниця Донна Тартт і драматург Енні Бейкер.