Daily Mail: В українському конфлікті проглядають обриси Третьої світової

Відсутність адекватної відповіді західних союзників на агресію Путіна ставить світ на межу нового глобального конфлікту

"Далеко, на одноманітних рівнинних просторах Східної України, цілком імовірно, вимальовуються обриси третьої світової війни", - пише журналіст і письменник Едвард Лукас у статті для Daily Mail, перекладеній InoPressa.

"Накручені пропагандистською машиною Кремля і спрямовані російською військовою розвідкою, озброєні люди споруджують блокпости, штурмують міліцейські дільниці і зривають державний прапор. Вони руйнують не тільки власну країну - що стоїть на межі банкрутства, погано керовану й обложену - а й післявоєнний лад, який протягом десятиліть забезпечував свободу і безпеку більшої частини Європи і нас тут, у Британії, - стверджує Лукас.

"Перед нами незабаром постане суворий вибір. Ми зможемо обрати або відмову від будь-якої відповідальності за захист України і держав Балтії... від подальшого російського вторгнення. Або ми зможемо здійснити відчайдушну спробу стримати розширення імперських амбіцій Росії", - йдеться в статті.

"Путін знає це. І він вважає, що ми вирішимо здатися", - пише журналіст.

"Путін поставив перед керівниками України нереалістичний вибір. Або вони погоджуються на розчленування своєї країни. Або вони ведуть війну, яку вони не можуть виграти", - зазначає автор.

"Проте найбільший куш російського президента маячить далі на горизонті. Він не приховує своєї ненависті до Заходу", - пише Лукас.

"Він вважає, що ми на Заході занадто слабкі, щоб захистити себе, коли перед нами постане загроза. Поки що його думка видається обґрунтованою. Навіть НАТО - оплот нашої безпеки з 1949 року - скрипить під натиском української кризи", - йдеться в статті.

"Наші лідери марно сподіваються на те, що дипломатія змусить Путіна відступити... Але такий підхід демонструє цілковите нерозуміння такої людини, як Путін. Він готовий змусити свій народ терпіти економічні негаразди або ризикувати війною заради того, що, як він вважає, належить до сфери національних інтересів. Захопивши Україну, він зверне свою увагу на держави Балтії", - вважає автор публікації.

"Використовуючи громадські розбіжності й агітацію, він посилить тиск - економічний чи політичний - на одну (або й більше) з балтійських країн, поки він не стане нестерпним", - припускає він.

На думку Лукаса, НАТО та ЄС будуть лише закликати до діалогу і погрожувати санкціями. Але нічого не відбудеться. "Це означає, що Балтія прогнеться під тиском, і Путін забере назад землі, які, як він вважає, по праву належать Росії", - прогнозує журналіст.

"Це буде кінець НАТО і початок страшного нового світу, в якому міжнародні правила нічого не значать і сильний панує над слабким", - підкреслює Лукас.

"На тлі століття Першої світової війни, що наближається в липні, історики змагаються в тому, щоб достеменно виявити ланцюг подій, з яких почався конфлікт. Я, можливо, помиляюся, але чи будуть через століття їхні нащадки повертатися до подій в Україні, щоб з'ясувати, як починалася наступна світова пожежа?" - ставить питання автор статті.