Путін обдурив Лукашенка

Росія вмовляє партнерів по Митному союзу не знімати квоти на торгівлю нафтою між країнами

У вівторок в Москві пройшла зустріч прем'єрів трьох країн Митного союзу і вони попередньо домовилися зберегти діючі у взаємній торгівлі тарифні і нетарифні обмеження і в 2015 р., пишуть "Ведомости".

Єдине істотне обмеження в торгівлі товарами - експортні мита на нафту і нафтопродукти. Без мит, нафта поставляється в Білорусію за квотою: у 2013 р. - 20,9 млн т, домовленість на перше півріччя 2014 р. - 11,5 млн т.

В обмін Білорусь повертає мито від експорту білоруських нафтопродуктів, вироблених з російської нафти. Казахстан же в обмін на безмитні поставки нафтопродуктів поставляв Росії нафту, мито від її експорту повинна залишатися в російському бюджеті.

Як розповідав Лукашенко, Білорусь щорічно перераховує Росії близько $ 4 млрд. "Путін обіцяв: з 1 січня 2014 усуваємо всі вилучення та обмеження в торгівлі; в іншому випадку ми Митний союз не потягнемо", - погрожував Лукашенко.

Передбачалося, що обмеження будуть скасовані в 2015 р., але лібералізація завдала б великої шкоди російському бюджету: щорічні втрати через Митний союз виросли б до $ 30 млрд, підраховували чиновники Мінфіну. Росія з початку цього року намагалася переконати Білорусь і Казахстан продовжити дію обмежень, але до цих пір позиція партнерів по союзу була жорсткою.

Для російського бюджету $30 млрд втрат - це вже непосильна ноша, говорив заступник міністра фінансів Сергій Шаталов в інтерв'ю "Відомостям" в січні. Величезні збитки виникнуть, якщо буде обраний найгірший для Росії варіант: всі обмеження скасовуються, а Білорусь і Казахстан не захочуть гармонізувати мита і встановлять тариф набагато нижче російського. Тоді компаніям буде вигідніше експортувати нафту не безпосередньо, а через країни Митного союзу, бояться чиновники.

Тобто Путін в межах в рамках Євразійського економічного співтовариства не виконує обіцяних умови перед іншими членами щодо повною лібералізації торгівлі між країнами.