На Радбезі ООН обговорили агресію Росії в Криму і диверсії на Сході України

Зі звітом щодо ситуації в України перед членами Ради виступив помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович

ВІн побував з моніторинговою місією в Києві, Львові, Харкові і в Криму, передає Еспресо.TV

Іван Шимонович повідомив, що інформація про порушення прав етнічних росіян в Україні сильно і навмисно перебільшена з метою виправдання російського вторгнення в країну.

Також, Шимонович повідомив Генерального секретаря і Раду безпеки ООН з  прав людини, що дуже перебільшеними є і чутки про переслідування етнічних росіян українськими націоналістами під час акцій протесту на Майдані.

Він підкреслив, що за допомогою заангажованих ЗМІ, була поширена дезінформація про прибуття озброєних українських націоналістів для придушення російської громади в Криму, щоб створити атмосферу страху серед місцевого населення і виправдати анексію півострова Росією.

Шимонович ставить під сумніви результати референдуму, який проводився в Криму 16 березня. Доповідач зазначив, що під час підготовки вилевиявлення тиск з боку Росії був надмірним, нова Конституція, яку «проштовхнули» на півострові, не враховує права кримських татар і тих громадян, які не бажають змінювати українськке громадянство. Шимонович висловив побоювання, що цих громадян будуть у подальшому переслідувати.

Також, він повідомив присутніх, що на момент його перебуваня у Східній Україні, ситуація була досить напруженною. Потім проросійські активісти зі зброєю захоплювали адмінбудівлі і закликали до росколу України.

На його думку ситуація на Східній Україні провокується Росією навмисне задля дестабілізації і розколу країни.

15 травня Шимонович  озвучить Другу доповідь по ситуації в Україні.