Тимошенко хоче компромісний круглий стіл у Донецьку

Кандидат у президенти України Юлії Тимошенко вважає, що компроміс із протестувальниками на сході України можливий

Про це вона сказала після переговорів із сепаратистами в Донецьку в ефірі програми “Шустер LIVE”, передає Еспресо.TV.

Тимошенко наголосила, що вчора в Женеві було досягнуто домовленостей про те, щоб Росія відвела свої війська з України і “залишила її в спокої”. Але сьогодні, зазначає Тимошенко, на жаль, нічого не відбувається, не відводяться російські спецвійська.

Вона розповіла, що їй вдалося поговорити із двома групами протестувальників із Донецька.

“Як мінімум 15 останніх років політики просто не слухали своїх громадян. Політики просто ігнорували, що те, що роками накопичувалося в серці, в душі свідомості українців як на сході, так на заході України”, - зазначила Тимошенко.

“Можу твердо сказати, що відсутність діалогу кожен день посилює кризу, в якій живуть люди на сході”, - вважає політик.

За її словами, перша претензія людей зі сходу – “це те, що дуже багато часу втрачено”.

“Це претензія про те, що цілий місяць політики київського рівня, влада не починала вести переговори з тими, хто сидить сьогодні в обласній адміністрації Донецької області. Після переговорів, які проведені, я можу твердо сказати, що компроміс можливий. Багатогодинні переговори кажуть про те, що просто був відсутній діалог на найвищому рівні з тими людьми, які ось так виражають свою невдоволеність. І Росія в тому числі цим користується”, - зазначила Тимошенко.

Вона також наголосила, що під час переговорів були обговорені економічні, соціальні, культурні, мовні питання, а також те, як надати місцевій владі більше прав.

“Другий висновок. Неможливо тільки на геополітичному рівні домовитися і не провести дуже чесної, відкритої і глибокої дискусії як з українцями, які живуть на сході, так і з українцями, які живуть на заході. Люди більше не готові бути за межами прийняття рішень, будь-яких. Тому ми домовилися про те, що буквально через день зустрінемося ввечері і продовжимо наш діалог до того моменту, коли ми можемо побачити рішення, яке влаштовує всіх”, - розповіла екс-прем’єр.

Тимошенко зазначила, що запропонувала одразу після свят провести в Донецьку круглий стіл, де була б представлена вся Україна і зокрема, ті люди, які зараз блокують адмінбудівлі на сході України.