Богдан Бондаренко та Олена Підгрушна стали спортсменами року

Національний олімпійський комітет назвав лауреатів "Героїв спортивного року 2013"

Найкращим спортсменом минулого року став стрибун у висоту Богдан Бондаренко, а найкращою спортсменкою - біатлоністка Олена Підгрушна.

Обоє у 2013-му стали чемпіонами світу. Богдан виграв "Діамантову лігу", встановив рекорд України, став легкоатлетом року у Європі. Олена на першості планети, крім "золота" у спринті, здобула ще "бронзу" у гонці переслідування і "срібло" в естафеті.

Найкращий тренер року - Артем Скороход, особистий тренер Ольги Харлан (дворазової чемпіонки світу, чемпіонки та срібної призерки чемпіонату Європи з фехтування на шаблях), тренер жіночої збірної України з фехтування на шаблях (чемпіонок світу та срібних призерок чемпіонату Європи з фехтування на шаблях).

Сенсація року - Анна Мельніченко, чемпіонка світу з легкої атлетики (семиборство).

Найкраща команда року - жіноча збірна України з фехтування на шаблях (Ольга Харлан, Галина Пундик, Олена Вороніна, Аліна Комащук) – чемпіонки світу та срібні призерки чемпіонату Європи.

Найкращий спортивний організатор року - Ірина Днрюгіна, віце-президент Федерації гімнастики України (за успішне проведення чемпіонату світу з художньої гімнастики в Україні, успішний виступ збірної України з художньої гімнастики на чемпіонаті світу).

Сильні духом (паралімпійські види спорту) - Ольга Свідерська, володарка 7 золотих медалей чемпіонату світу з плавання (100 м вільним стилем, 150 м комплексним плаванням, 200 м вільним стилем, 50 м вільним стилем, 50 м на спині, естафета 4х50 м, 4х100 зі світовим рекордом) серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату.

Неолімпійські види спорту - Лариса Соловйова, чемпіонка світу та ІХ Всесвітніх ігор з пауерліфтингу.

Олімпійська надія України - Аліна Комащук, чемпіонка світу з фехтування на шаблях в індивідуальній першості серед юніорів, чемпіонка світу та срібна призерка чемпіонату Європи в командній першості серед дорослих.

Зазначимо, що трійки претендентів у цих номінаціях були сформовані за результатами опитування спортивних журналістів України. А переможця шляхом таємного голосування обрала Українська Академія Спорту, до якої увійшли легендарні спортсмени, що завершили активну спортивну діяльність.

Поверненням року став Ібрагім Алдатов - чемпіон світу з вільної боротьби.

За рішенням Академії спорту, найкращою клубною командою в ігрових видах спорту став хокейний клуб "Донбас", а в номінації спортивна слава України перемога дісталася - олімпійським чемпіонам Людмилі Бобрусь (гандбол) та Володимиру Морозову (веслування на байдарках).

Героя українського спорту обирали шанувальники спорту, голосуючи офіційному сайті НОК України та групах "НОК України/Олімпійська команда" у соціальних мережах. Ним, а точніше нею, стала чемпіонка світу і Європи минулого року з фехтування на шаблях Ольга Харлан.

Зазначимо, найкращі спортсмен і спортсменка року, а також герой українського спорту і тренер отримали від НОК грошову премію - по 50 тис. гривень. Крім того, спонсори вручили першим трьом номінантам автомобілі.