Прем'єр Туреччини вперше висловив співчуття онукам вірменів, загиблих на початку ХХ століття

Прем'єр-міністр Туреччини Тайіп Ердоган у середу вперше висловив співчуття онукам вірменів, загиблих в подіях початку ХХ століття

"З надією і вірою в те, що стародавні народи, що мають схожі звичаї і традиції, що належать до однієї складної, але унікальної географії, зможуть разом і гідним чином згадати про своє минуле і про втрати, ми бажаємо, щоб душі вірмен, загиблих в подіях початку ХХ століття, спочивали з миром, а їх онукам передаємо свої співчуття", - заявив він на засіданні парламенту, інформує Росбалт.

Прем'єр підкреслив, що 24 квітня є особливим днем для вірменів. "Не можна заперечувати, що останні роки існування Османської імперії для мільйонів її турецьких, курдських, арабських, вірменських та інших громадян, незалежно від їх релігійної та етнічної приналежності, це був складний період, наповнений гіркими подіями", - сказав Ердоган.

Нагадаємо, між Вірменією і Туреччиною не існує дипломатичних відносин, а вірмено-турецький кордон закритий з 1993 року за ініціативою офіційної Анкари. Складні відносини між двома країнами викликані, зокрема, підтримкою Анкарою азербайджанської позиції в карабахській проблемі, а також гострою реакцією Туреччини на процес міжнародного визнання геноциду вірмен 1915 року в Османській імперії.