Україна направила МЗС Росії ноту з приводу заборони в’їзду Джемілєва до Криму

МЗС України направило на адресу зовнішньополітичного відомства Росії ноту, в якій вимагає скасувати заборону на в'їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу, народному депутату України Мустафі Джемілєву

Про це повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, передає Еспресо. TV з посиланням на «ЛIГАБiзнесIнформ».

"Верхом цинізму стало те, що це рішення було вручено йому на окупованій Росією території України, в Автономній Республіці Крим. Цілком очевидно, що це помста Росії Джемілєву за його чітку і безкомпромісну позицію щодо невизнання незаконної окупації Криму", - Перебийніс.

За його словами, заборона на в'їзд свідчить про те  що радянські тоталітарні методи, які пережив багатостраждальний кримськотатарський народ під час сталінських депортацій , сьогодні реанімує нинішня російська влада. "Спробу не допустити Джемілєва на рідну землю не можна кваліфікувати інакше, як черговий злочинний прояв ксенофобії, шовінізму, національної нетерпимості", - сказав спікер зовнішньополітичного відомства.

У зв'язку з цим МЗС України вимагає від тих, хто незаконно захопив владу в Криму, а також "від їх ляльководів в Москві" припинити залякування і репресії щодо кримських татар, українців, а також представників інших національностей, які проживають в Криму.

Нагадаємо, вчора на кордоні Херсонської області та АРК Джемільову вручили "акт повідомлення про невирішення в'їзду в Росію". Документ виявився без печаток і підписів людей, які його склали і видали. В акті пропонувалося заборонити в'їзд лідеру кримськотатарського народу до квітня 2019 року.

Пізніше, кримська "влада" заявила, що не давала такого розпорядження.