Продан пропонує "Газпрому" стягнути "заборгованість" за недобір газу через суд

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан пропонує "Газпрому " через суд стягнути з "Нафтогазу" заборгованість в $11,39 млрд за недобір газу за контрактом "бери або плати"

За його словами, українська сторона завчасно зверталася до російських партнерів з проханням скорегувати обсяги. "Газпром" виставив такий рахунок, і, якщо він хоче, хай судиться і йде в арбітраж", - сказав Продан, відповідаючи на питання "ИТАР-ТАСС", повідомляє Еспресо.TV.

"Практика показує, що європейські компанії не платять за такою системою", - зауважив міністр. Він також підкреслив, що Україна "своєчасно направила Газпрому пропозиції щодо обсягу". "Чому вони не були скориговані - знову велике питання. Задайте його "Газпрому", - додав Продан.

Сьогодні у Братиславі Продан проводить переговори з Єврокомісаром з енергетики Гюнтером Еттінгером і словацькими партнерами про організацію реверсних поставок газу в Україну.

Як вже повідомляло Еспресо.TV, сьогодні "Газпром" виставив НАКу рахунок за недобір газу в рамках передбаченої контрактом умови "бери або плати" у 2013 р. в розмірі $11,388 млрд. Згідно з умовами контракту, "Нафтогаз" повинен був вибрати 41,6 млрд куб. м газу, а відібрав лише 12,9 млрд куб. м.