Путін передумав міняти бюджет Росії задля Криму

Володимир Путін заборонив своєму уряду міняти "бюджетне правило", потреби Криму можливо будуть профінансовані з фонду національного добробуту

Таке рішення прийнято у вівторок увечері на нараді у президента. Цю інформацію передають три джерела The Wall Street Journal і агентство Bloomberg з посиланням на колишнього міністра фінансів Олексія Кудріна, який брав участь у нараді, пишуть "Ведомости".

"За підсумками наради вирішили поки не міняти", - також повідомило джерело виданню РБК, проти корективів в "бюджетне правило" були "в принципі проти" і президент Володимир Путін, і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв. 

Публічна дискусія про зміну бюджетного правила йде в російському уряді з початку року. Ініціатором стало Мінекономрозвитку - воно запропонувало збільшити граничний дефіцит бюджету з 1 до 1,5% ВВП, або приблизно на 400 млрд руб. в 2015 р. Їх пропонувалося направити на інвестиційні витрати щоб стимулювати зростання економіки. За прогнозом Мінекономрозвитку, в 2014 р. вона зросте на 0,5 %, а при бюджетному стимулюванні - на 1,1 %.

З приєднанням Криму і Севастополя прихильником коригування бюджетного правила став і перший заступник голови уряду Ігор Шувалов: він пояснював необхідність такого кроку тим, що населення Росії збільшилася на 2 млн осіб, говорив чоловік, знайомий з позицією Шувалова. На думку Шувалова, на розвиток Криму протягом п'яти років потрібно 200-250 млрд руб. на рік, але не за рахунок скорочення інших держпрограм.

З урахуванням рішення не чіпати бюджетне правило інвестиційні витрати на Крим можуть бути профінансовані з фонду національного добробуту (ФНБ), розповідають співробітник апарату уряду, чиновники Мінфіну і Мінекономрозвитку. Держпрограми різати точно не будуть, їх коригування через брак бюджетних грошей вже завершена і все, що можна, скорочено, констатує чиновник з Білого дому: "Скорочення через Крим відомства сприймуть в багнети".