Times: Промова Блера про зближення з Росією у боротьбі з ісламом – „недалека”

Промова колишнього прем'єра Великої Британії, а нині спецпосланця Квартету з близькосхідного врегулювання Тоні Блера, який заявив, що Захід повинен забути про розбіжності з Росією і зайнятися вирішенням проблеми ісламського екстремізму, є „недалекою”

"Нам необхідно визнати існування проблеми і незалежно від інших наших труднощів бути готовими зблизитися і співпрацювати зі Сходом, зокрема з Росією і Китаєм", - сказав Блер, який вважає, що загроза радикального ісламу здатна дестабілізувати суспільства і зруйнувати досягнення епохи глобалізації.

Як пише Times, промову Блера аналітики вже назвали "недалекою". Неназваний британський дипломат, який працює в регіоні, в бесіді з виданням назвав промову екс-прем'єра "жахливою" і заявив, що несподіваний виступ Блера негативно позначилося на репутації всього британського уряду.

Багато опитаних виданням експертів також висловлюють сумніви в авторитетності політика в справі боротьби з екстремізмом, особливо враховуючи його роль у втягуванні Британії в іракський конфлікт і подальше зростання впливу "Аль- Каїди" в регіоні.

Аналітики вважають, що Блер абсолютно справедливо висловив побоювання у зв'язку з ідеологією ісламістів, однак зазначають, що він абсолютно не володіє політичними і релігійними нюансами, які характерні для близькосхідного регіону.

Спеціаліст по Близькому Сходу з Інституту Брукінгса Шаді Хамід сказав в інтерв'ю Times, що в промові Блера містилися самі недалекі елементи аналізу, які тільки можна почути від представника великої політики. Хамід також розкритикував колишнього британського прем'єра за спрощене розуміння ситуації в ісламському світі, інформує ВВС.