Росію не запросили у Братиславу на обговорення перспектив реверсу газу зі Словаччини в Україну

У зустрічі візьмуть участь комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан та міністр економіки Словаччини Томаш Малатинський

Перспективи реверсних поставок газу в Україну через Словаччину обговорюватимуть сьогодні, 24 квітня, у Братиславі, повідомляє Еспресо.TV, з посиланням на Радіо свобода. 

За словами постпреда Росії при ЄС Володимира Чижова, два дні тому міністр енергетики Словаччини Томаш Малатинськи направив запрошення до Братислави всім учасникам зустрічі, включаючи міністра енергетики РФ Олександра Новака.

"Ми до цього поставилися серйозно, з урахуванням важливості і терміновості питання була сформована делегація на чолі з Новаком і за участю представників МЗС, Мінфіну і Мінекономрозвитку, а також, звичайно, "Газпрому". Проте потім Єврокомісія проінформувала нас, що до обговорення широкої повістки дня вона поки не готова", - повідомив дипломат.

У середу російський міністр енергетики повідомив, що Москва пропонує провести тристоронню зустріч за участі представників України і ЄС щодо питань постачання газу з Росії і це обговорення планується на 28 квітня.  Але час проведення цієї зустрічі у Єврокомісії наразі не підтвердили.
 
 Словацький коридор, який може пропускати в Україну понад 10 мільярдів кубів газу щорічно, наразі блокує «Газпромом». Хоча словацький уряд обіцяє відкрити цей коридор, поставки газу можуть початися вже у листопаді.

На сьогодні Україні доступні два реверсні напрямки постачання газу – через Польщу та Угорщину. Але обсяги прокачування палива цими коридорами незначні.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.