Головні гаманці Путіна готуються до санкцій США

Газпромбанк і ВЕБ готуються до введення санкцій проти нього Сполученими Штатами

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на двох осіб, знайомих з діяльністю керівництва банку, пише газета "Ведомости"

Американський чиновник підтвердив агентству, що така ймовірність існує, назвавши Газпромбанк потенційною мішенню санкцій.

Основними акціонерами Газпромбанку (за даними на 30 грудня 2013) є «Газпром» ( 35,54 %), НПФ «Газфонд» (49,51 %) і ВЕБ (10,19 %). Газпромбанк, що займає третє місце в Росії за розміром активів, пов'язаний з Юрієм Ковальчуком: 43,43% з пакету «Газфонд» належить компаніям, більше 80% акцій яких перебуває в довірчому управлінні у найбільшої керуючої компанії Росії «Лідер» (управляє пенсійними резервами компаній групи «Газпром»), співвласники якої - Ковальчук та Микола Шамалов.

Проти Ковальчука і його банку «Росія» США ввели санкції в березні.

ВЕБ також вживає превентивні заходи на випадок введення санкцій, розповіла Bloomberg людина, знайома з ситуацією в банку.

Президент США Барак Обама в четвер, перебуваючи з візитом в Японії, заявив, що Росія не дотримується угоди про деескалації на Україні, укладеної минулого тижня в Женеві за підсумками переговорів керівників зовнішньополітичних відомств України, Росії, США та Євросоюзу. За його словами, США вже приготували нові економічні санкції, які «зашкодять Росії більше, ніж кому-небудь ще». Якщо Росія не змінить свою політику, їх введення - питання днів, а не тижнів, сказав Обама.

Нові санкції навряд чи будуть оголошені до того, як Обама повернеться з свого азіатського турне 29 квітня, сказали Bloomberg на умовах анонімності кілька американських чиновників. Правда, за їхніми словами, це може статися і на цьому тижні, якщо Росія піде на різку ескалацію конфлікту.