Конспірологія Путіна щодо ЦРУ обвалила акції "Яндекс" та Mail.ru

Вчора дві найбільші компанії рунета - «Яндекс » і Mail.ru Group - відзвітували за I квартал 2014

Виручка "Яндекса" виросла до рівня річної давності на 36 % до 10,9 млрд руб. і виявилася краще консенсус- прогнозу аналітиків, а рентабельність же скоротилася з 43,8 % роком раніше до 37,1 %, пишуть "Ведомости".

Квартальна виручка Mail.ru Group виросла на 24,6% до 7,79 млрд руб., у тому числі доходи від онлайн-реклами додали 27,1% (2,3 млрд руб.), від багатокористувацьких ігор - 38,9% (2,13 млрд руб.), від платежів користувачів - 15,7% (2,6 млрд руб.). Виручка виявилася трохи гірше очікувань аналітиків 

 

Ринок відреагував на звітність обох компаній падінням котирувань. Акції Yandex N.V. (материнська компанія «Яндекса») на початку торгів на NASDAQ подешевшали на 6% - правда, потім стали потихеньку відігравати падіння і до 20.40 мск воно становило 5,4 %. Mail.ru Group втратила в ціні за підсумками торгів на Лондонській фондовій біржі 3,7 %. Індекс ММВБ вчора втратив 2,15 %.

Але реакцію ринку лише почасти можна пояснити фінансовими результатами компаній, вважає аналітик великого інвестбанку. На його думку, інвестори відреагували швидше на заяви вищого керівництва країни. Якраз учора президент Росії Володимир Путін виступав на медіафорумі, організованому загальноросійським народним фронтом  і заявив, зокрема, що "Яндекс" (подібно до більшості інтернет-проектів) починався як проект із західним впливом.

"Коли вони ("Яндекс") тільки починали роботу, на них також натиснули: має бути стільки-то американців у них, стільки-то європейців, і вони змушені були з цим погоджуватися", - сказав Путін, уточнивши, що йдеться про "керівні органи" компанії. Хоча "Яндекс" - національна система, "частина реєстрації у них за кордоном, <...> не тільки в цілях оподаткування, а й з інших міркувань", додав президент.

Також Володимир Путін заявив про те, що інтернет був створений і розвивається як проект ЦРУ.