На ЧАЕС почали піднімати новий безпечний конфайнмент

Сьогодні на майданчику Чорнобильської АЕС розпочато перший етап першого підйому західної частини Арки нового безпечного конфайнменту

4579 тонн металоконструкцій піднято на висоту 16 м, загальна висота першого підйому - 26,5 м, повідомляє Еспресо. TV з посиланням на прес-службу ДП "Чорнобильська АЕС".

Перед виконанням підйомних операцій була проведена повна перевірка готовності обладнання, проведені всі необхідні підготовчі роботи по контролю монтажу підйомних веж і системи блокування. Голландська компанія MAMMOET виконала налагодження 40 канатних домкратів і систем, що здійснюють підйом.

Після підйому західна частина Арки буде зафіксована до виконання 2-го етапу першого підйому, який буде здійснено після завершення всіх робіт - монтажу бічних сегментів і передачі навантаження на стопорні пристрої.

Конфайнмент - це захисна споруда, яка включає комплекс технологічного обладнання для вилучення із зруйнованого енергоблоку Чорнобильської АЕС матеріалів, які містять ядерне паливо; системи, призначені для перетворення цього енергоблоку на екологічно безпечну систему та забезпечення безпеки персоналу, населення на навколишнього середовища.