Кримчанам радять судитися з Росією в ЄСПЧ через проблеми з банківськими вкладами та майном

Українцям, які залишаються на території окупованого Криму, радять звертатися до Європейського суду з прав людини у разі порушення прав, пов’язаних з нерухомим майном та поверненням депозитів та банківських вкладів

Про це в ефірі Еспресо.TV повідомив радник юридичної компанії "Коларес" Андрій Мамчур.

За його даними, саме питання повернення, вкладів, депозитів та нерухомого майна є наразі найбільш актуальними для кримчан.

У зв’язку з тим, що Крим є окупованою територією, він радить обов’язково спробувати звернутися до місцевих правоохоронних органів з відповідною заявою на правопорушення. Якщо вони ігнорують цю заяву, то треба спробувати зробити фото- чи відеофіксацію факту правопорушення, а потім з цією доказовою базою звертатися до кваліфікаційних юристів, щоб правильно скласти позовну заяву до Європейського суду та забезпечити супроводження юриста під час судових слухань.

"Складне питання, до кого звертатися і подавати позов. Фактично Російська федерація каже, що це самопроголошена республіка. Вона ніким не визнана, вона не є членом міжнародних організацій і заявити до них якісь певні юридичні механізми досить складно, - каже Мамчур. – Якщо ж звернутися до держави Україна, то це як мінімум є нелогічно, бо вона буде відповідати за незаконні дії іншої держави. Європейський суд з прав людини розглянув цю практику ще наприкінці 80-х років в ждав відповідь, що Туреччина повинна відповідати (йдеться про анексію Кіпру, - ред.), відшкодовуйте. Тобто є європейські механізми" і українці можуть ними скористатися.