Швейцарія скликає спеціальне засідання постійної ради ОБСЄ по ситуації в Україні

Швейцарія, яка головує наразі в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), оголосила про скликання чергового спеціального засідання постійної ради

Про це повідомив прес-секретар швейцарської місії при ОБСЄ Роланд Блесс, передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС.

Однією з центральних тем засідання ради, швидше за все, стане ситуація з затриманими під Слов'янськом наприкінці минулого тижня неозброєними військових спостерігачів від декількох країн ОБСЄ.

Вони знаходилися на території України на запрошення влади відповідно до норм Віденського документу із заходів підвищення довіри у військовій сфері.

Засідання постійної Ради ОБСЄ розпочнеться сьогодні о 16:00 за київським часом в штаб-квартирі в Хофбурзі (Відень).

Згідно Женевським домовленостям, досягнутим главами зовнішньополітичних відомств України, США, ЄС та Росії, ОБСЄ повинна стати одним з головних інструментів сприяння врегулюванню ситуації в Україні. Ця робота здійснюватиметься, в тому числі, співробітниками спеціальної моніторингової місії організації, чисельність якої планується вже найближчим часом довести до максимальної можливої ​​кількості в 500 чоловік.

Нагадаємо, 25 квітня в Слов'янську терористи захопили автобус, в якому знаходились 7 представників ОБСЄ, 5 представників Збройних сил України і водій. За даними Міноборони Німеччини, у складі неозброєної місії, затриманої в Слов'янську, - троє військових спостерігачів з Німеччини, один німецький військовий перекладач та четверо військових спостерігачів з Данії, Чехії, Польщі та Швеції.

Бойовики заявили про намір обміняти їх «на наших полонених, зокрема, на (заарештованого «народного губернатора» Донецька) Павла Губарєва».

27 квітня, за повідомленням ЗМІ, терористи звільнили одного з восьмизахоплених військових інспекторів ОБСЄ.