В Росії хочуть створити „Чебурашку” замість інтернету

У ході обговорення закону про статус блогерів на засіданні комітету Ради Федерації РФ з конституційного законодавства пролунала пропозиція створити внутрішньоросійську комунікаційну мережу, закриту від доступу з країн ЄС та США

Назвати таку систему можна "Чебурашка", а фінансувати за рахунок регіонів, заявив голова комітету Максим Кавджарадзе .

"Нам треба подумати над тим, щоб створити свою власну внутрішньоросійську інформаційну систему, щоб піти з-під крила США, інакше будуть продовжуватися витоки інформації", - сказав сенатор, його слова наводить РІА "Новости".

На думку Кавджарадзе, Росія могла б створити таку мережу з країнами ОДКБ (Росія, Білорусія, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан) або з державами Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Створення такої автономної мережі - питання інформаційної безпеки "цілої країни, яка піддається інформаційним атакам, кібератакам, а також спробам розколоти суспільство", вважає сенатор.

Як ми назвемо цю інформаційну систему - неважливо, "Крокодил Гена" або "Чебурашка", останнє навіть краще, оскільки "Чебурашки" ні у кого немає ", - додав Максим Кавджарадзе.

Нагадаємо, що різні проекти створення в Росії інфраструктури, незалежної від західних країн, стали активно з'являтися після того, як прийняті США санкції продемонстрували залежність ряду сфер російської економіки. Так, у відповідь на призупинення американськими компаніями Visa і MasterCard обслуговування двох російських банків було вирішено створити національну систему платіжних карт. А у відповідь на зниження суверенного рейтингу Росії міжнародними рейтинговими агентствами з'явилася ідея створити власне агентство.