Львів може отримати статус "Міста літератури ЮНЕСКО"

Кандидатуру Львова підтримали європейські міста й громадські організації України

Львівська міськрада та Інститут міста спільно із діячами культури та громадськістю підготували заявку на участь міста в конкурсі на звання "Міста літератури ЮНЕСКО", повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Львівської міськради.

Однією з умов конкурсу є підтримка претендента містами, які вже отримували даний титул. Подання Львова схвалили Дублін, Единбург, Норвіч, Мельбурн та Краків.

Кандидатуру українського міста також підтримали Національна спілка письменників України, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація, ГО "Культурний формат", Українська асоціація культурологів та Державне науково-виробниче підприємство "Картографія".

"Вже багато років у місті відбувається Форум видавців і ми хочемо ще більше розвивати українське книгодрукування. Заявка передбачає проведення в місті заходів для популяризації літератури та культурного розвитку міста", – зазначив Олександр Кобзарев, керівник робочої групи підготовки заявки на отримання Львовом титулу "Міста літератури ЮНЕСКО".

За словами членів робочої групи, робота над поданням тривала з кінця жовтня до кінця березня.

"Ставши "Містом літератури", Львів буде включений до літературних туристичних маршрутів мережі. Мешканці багатьох країн, що цікавляться літературою, будуть поінформовані про появу нового цікавого об’єкту на карті їх зацікавлень і зможуть відкрити для себе понад 100 цікавих письменників, чиї життя і творчість пов'язані зі Львовом", – зазначила Олександра Коваль, президент ГО "Форум видавців".

Місто літератури ЮНЕСКО - частина мережі Креативних міст, яка почала працювати у 2004 році. В рамках цієї мережі кожного року визначаються також міста кіно, музики, дизайну, гастрономії та інші.

Раніше містом літератури ставали Краків (2013), Норвіч (2012), Рейк’явік (2011), Дублін (2010) та інші.