Росія хоче привласнити фільми "Тіні забутих предків" та "За двома зайцями"

Депутат російської Держдуми запропонував оголосити радянські фільми суспільним надбанням, а також надавати такий статус творам літератури і мистецтва, створеним в рамках держзамовлення

Автором документу, що вносить відповідні поправки до Цивільного кодексу, виступив депутат Олексій Казаков, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ІТАР-ТАСС.

За словами політика, в цілому законопроект спрямований на "розширення можливості легального використання об'єктів авторського права в інтернеті".

"Запропоновані зміни покликані полегшити доступ громадян РФ до культурних цінностей, створені у період до 1993 року, а також полегшити перехід у суспільне надбання творів, створених за рахунок держави", - пояснив політик.

Законопроект пропонує надати авторам можливість захищати свої твори такими ліцензіями як Creative Commons (дозволяє автору самому вирішувати, з якою метою і яким чином може використовуватися його твір) або FDL /GNU Free Documentation License (дає право на відтворення, розповсюдження або зміну роботи, в тому числі з комерційною метою, при виконанні низки умов).

Цікаво, що чимало радянських фільмів знімалися на українських кіностудіях. Наприклад, легендарна стрічка "За двома зайцями" була знята на Київській кіностудії ім. О. Довженко у 1961 році, а також "Тіні забутих предків" також був знятий кіностудії Доженко у 1964 році. 

Нагадаємо, раніше Держдума ухвалила закон про заборону лайки на сцені, в книгах, фільмах, театрі, теле- і радіоефірах.