Яценюк пропонує обмежити право президента зупиняти акти Кабміну

В новій українській Конституції президент не представлятиме жодної гілки влади і матиме функцію збалансування владних гілок

Про це, виступаючи у Верховній Раді, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент Еспресо.TV.

«Що стосується повноважень інституту президента. Президент не представляє жодної гілки влади. Він повинен з трьома гілками збалансовувати владу і не дати можливості її монополізувати», - заявив прем’єр.

Зокрема, Яценюк зазначив, що відповідно до чинної Конституції, глава держави має право зупиняти акти виконавчої влади із наступною подачею до Конституційного суду. «Ми вважаємо, що ця функція повинна залишитись в президента, але він має право тільки подавати до Конституційного суду на предмет неконституційності того чи іншого акта без його зупинки – це порушує принцип балансу влад, на чому наголосила Венеціанська комісія при прийняті Конституції в редакції 2004 року», - сказав глава уряду.

Також, за його словами, президент повинен бути позбавлений впливу на судову гілку влади. «Призначення судді, яке здійснюється президентом на підставі указу в непрозорий і корупційний спосіб, повинно бути скасовано. Президент повинен бути позбавлений впливу на судову гілку влади. Судова гілка влади повинна бути підзвітна виключно Вищій раді юстиції як незалежному органу, який формується на конституційних принципах»", - пропонує Яценюк.

За його словами, Вища рада юстиції повинна також вносити подання на призначення судді: «Ми вважаємо, що президент може мати права на підписання указу щодо призначення судді, але виключно на підставі подання Вищої ради юстиції з присічним терміном. Якщо президент протягом десяти днів не підписав відповідний указ про призначення судді, то рішення Вищої ради юстиції набуває чинності без підпису президента».