Автодилери скорочують склади в Україні

Торговці вивозять нові авто із небезпечних регіонів, аби вони не стали «надбанням революції». А імпортери накопичують запаси автівок на складах біля кордону з Україною

До несприятливих ринкових факторів у 2014 році додалася ще й політика і криміногенна обстановка, яка змушує автодилерів відповідно реагувати на виклики, пише сайт AUTO-Consulting.

Анексія Криму та спроби захоплення окремих автосалонів на півострові привчили автобізнес не тримати великі склади в "гарячих" точках. Тож як тільки з'явилися перші сигнали про озброєних сепаратистів у Донецькій і Луганській областях, більшість операторів перемістили складські запаси на спокійні території. Дилерам у регіоні залишили мінімальний запас автомобілів, і воліють краще пригнати напівпорожній автовоз за запитом із сусідніх областей, ніж ризикувати стоком авто.

Довелося збільшити й витрати на охорону автосалонів і майданчиків з продажу автомобілів. А у випадку, якщо автосалон виявляється в "гарячій" точці, його зачиняють, а фасади закривають щитами. Такі превентивні заходи вже довели свою ефективність, оскільки були випадки, коли озброєні люди могли "попросити" автомобіль на "потреби революції".

Імпортери також вирішили перестрахуватися, і тепер зосереджують запаси нових авто за кордоном, хоч і в максимальній близькості від України. Суттєво скорочується і модельний ряд – дилери замовляють лише ті версії, які гарантовано можуть продатися за новою ціною, яка зросла разом з коливаннями валютного курсу.

В цих умовах вже зрозуміло, що кризу переживуть не всі: нові дилерські центри відкривались з прицілом на зростання ринку, в той час тенденція зворотня, і для багатьох мова йтиме про виживання.