Путін не виконав домовленостей з Лукашенко щодо скасування мит на нафту

Спроба бунту білоруського президента в питанні створення ЄврАзЕС закінчилася повним провалом

Учора в Мінську відбулося засідання Вищої євразійської економічної ради на рівні президентів РФ Володимира Путіна, Білорусі Олександра Лукашенка і Казахстану Нурсултана Назарбаєва, яке почалася скандалом, пише видання dsnews.ua.

Президент Білорусі запропонував відкласти формування ЄврАзЕС років на десять, до 2025 року. На думку Лукашенка, зробити це треба, так як учасники не готові до повного виконання всіх домовленостей. У даному випадку мова йшла про скасування вилучення в торгівлі нафтою. Без мит нафта поставляється за квотою: у 2014 році це буде 23 млн т. Білорусія ж щорічно віддає мито від експорту своїх нафтопродуктів, вироблених з російської нафти - близько $ 4 млрд, - таким був основний аргумент Лукашенко.

Але на поступку в питанні енергоносіїв Білорусі ніхто не пішов. Голова колегії Євразійської економічної комісії Віктор Христенко за підсумками засідання Вищої євразійської економічної ради повідомив, що "мита на нафтопродукти на сьогоднішній день є предметом двосторонніх домовленостей і до формування спільного ринку залишаться предметом врегулювання на двосторонній основі".

Білоруський економіст Сергій Чалий з цього приводу заявив : "Це означає, що ми нічого не добилися, ніякого спільного ринку енергетичних товарів не створюється. Наша позиція про те, що не повинно бути ніяких вилучень і виключень, не пройшла. Фраза про те, що цей питання залишається питанням урядів Білорусі та Росії, фактично означає збереження ситуації, коли на тлі багатосторонніх домовленостей залишався цей дивний порядок поставок нафти в Білорусь. Оскільки не сказано про те, коли цей порядок зміниться , це навіть не перехідний період " , - переконаний економіст.

За його даними, компромісним варіантом до переговорів була не скасування експортних мит на нафтопродукти, а скорочення їх до казахстанського рівня. Однак навіть це рішення не було прийнято.