Росія мріє обміняти газовий борг України на наші підприємства ВПК

У Державній Думі запропонували включити в переговори з Україною щодо боргів за газ питання про конверсію заборгованості у права власності РФ на підприємства українського військово-промислового комплексу (ВПК)

За інформацією газети "Известия", з відповідним запитом в уряд звернулася заступник голови комітету нижньої палати російського парламенту з бюджету і податків Оксана Дмитрієва, повідомляє Еспресо.TV.

Зазначається, що приводом для цієї пропозиції стало фактичне згортання військово-технічного співробітництва між двома державами. При цьому обмін газових боргів України на частки в підприємствах її ВПК був би вигідний усім, вважає Дмитрієва. "Для Росії це гарантія виробництва і поставок, при економії коштів бюджету, а для України це не просто погашення боргу - в таких умовах можна буде вести переговори про знижку на подальші поставки", - впевнена вона. Крім того, на її думку, для Києва таке рішення гарантувало б зайнятість, обсяг виробництва, податкові надходження.

За словами заступника голови комітету Держдум , додатковий плюс - підприємства українського ВПК в основному мають державний статус, а це спростить їх передачу у власність РФ. Пропозиція Дмитрієвої вже підтримав глава комітету Держдуми з енергетики Іван Грачов.