МЗС: Українська сторона готова співпрацювати з представником Путіна

Українська сторона готова обговорювати з так званим "представником президента Росії" Володимиром Лукіним та іншими можливими посередниками ситуацію на сході України

Про це повідомили у Департаменті інформаційної політики МЗС України, передає Еспресо.TV із посиланням на "УНІАН".

Українська сторона, так само як і Посольство Росії в Україні, не були поінформовані про приїзд сьогодні Лукіна, місію якого він сам визначає як сприяння у звільненні утримуваних на сході країни заручників. 

"Попри обставини прибуття пана Лукіна в Україну і виходячи з пріоритетності для української влади звільнення терористами заручників, ми готові обговорювати з паном Лукиним, а також іншими можливими посередниками, їхній практичний внесок у результативність вирішення цієї проблеми", - відзначили в МЗС.

Як запевнили у МЗС, Україна була і залишається вірною виконанню домовленостей, досягнутих за результатами зустрічі глав зовнішньополітичних відомств України, РФ, ЄС і США в Женеві 17 квітня.

Українська сторона категорично відкидає спроби російської сторони звинуватити Київ у, нібито, невиконанні домовленостей і констатує, що, незважаючи на заклики світової співдружності, Росія не зробила жодних кроків з деескалації ситуації та виконання Женевських домовленостей. Водночас РФ всіляко підтримує терористичні групи, які діють у східних регіонах України, наражаючи на небезпеку мирних жителів, захоплюючи заручників і створюючи атмосферу терору і насильства.

Для керівництва України принциповими є питання безпеки всіх громадян, які проживають на території держави. Тому метою антитерористичної операції, активна фаза якої була відновлена ​​у Слов'янську, є ізоляція незаконних збройних і терористичних формувань.

Керівництво антитерористичної операції висунуло збройним сепаратистам вимоги негайно звільнити всіх заручників, скласти зброю, звільнити всі захоплені адміністративні будівлі, припинити безлади і погроми. Українська влада готова амністувати тих екстремістів, які не скоювали тяжких насильницьких злочинів. Політичний діалог з мирними протестувальниками залишається актуальним для влади України.

Як повідомляло Еспресо.TV раніше, за даними групи "Інформаційне опір" , росіяни терміново відправили на Донбас фахівця з порушень прав людини.

Пізніше у Москві повідомили, що втратили зв'язок зі своїм представником, але незабаром він "знайшовся".