СБУ: Росія координувала захоплення представників ОБСЄ у Слов'янську

"Активна участь" російської делегації у звільненні іноземних заручників - не більше, ніж інсценізація, вважають в СБУ

Служба безпеки України отримала докази координації та безпосереднього впливу російської сторони на ситуацію навколо захоплення членів військової верифікаційної місії країн-учасників ОБСЄ, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу СБУ.

Незважаючи на заяви російської сторони про те, що відповідальність за захоплення заручників лежить на Україні, запис телефонної розмови між спеціальним представником президента РФ Володимиром Лукіним та ватажком озброєних терористів "Стрілком" Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) свідчить про те, що офіційна російська сторона координує дії бойовиків і має безпосередній вплив на їхні рішення.

У зв'язку з цим у СБУ вважають, що "активна участь" російської делегації у звільненні іноземних заручників є не більше, ніж інсценізацією.

Як відомо, 25 квітня в Слов'янську терористи захопили автобус, в якому перебували 7 представників ОБСЄ, 5 представників Збройних сил України і водій. За даними Міноборони Німеччини, у складі неозброєної місії, затриманої в Слов'янську, - троє військових спостерігачів з Німеччини, один німецький військовий перекладач та четверо військових спостерігачів з Данії, Чехії, Польщі та Швеції.

Терористи заявили про намір обміняти їх своїх полонених, зокрема, на заарештованого "народного губернатора" Донецька Павла Губарєва.

27 квітня терористи звільнили одного з восьми захоплених військових інспекторів ОБСЄ.