Вчорашні події в Одесі стали результатом операції РФ - Тимчук

За даними групи "Інформаційний Спротив", вчорашні провокації в Одесі, що спричинили численні людські жертви, стали результатом операції, проведеної і координованої Росією

Про це на своїй Фейсбук-сторінці написав керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, повідомляє Еспресо.TV.

За його словами, з початку березня і до кінця квітня 2014 року група "Інформаційний спротив" констатувала прибуття на територію Придністров'я підрозділів ЗС РФ і ГРУ ГШ ЗС РФ, козацтва та представників російських ультранаціоналістичних організацій.

Окрім того,з середини квітня наші джерела в Республіці Молдова фіксувалося прибуття до Кишинева з Росії груп молодих людей спортивної статури, які їхали далі на територію Придністров'я. Їх супроводжували співробітники ФСБ РФ, пише Тимчук.

"У результаті до початку травня на території Придністров'я було зосереджено близько 1 700 російських військовослужбовців і близько 2 200 координованих ФСБ представників різних російських організацій (в основному - козацтва). Із загального числа російських військовослужбовців близько 800 чол - у складі підрозділів ГРУ ГШ ЗС РФ", - йдеться у повідомленні.

За даними "Інформаційного спротиву", з кінця квітня відправленим на територію України ДРГ російського спецназу і груп провокаторів ставилося завдання у взаємодії з місцевими проросійськими сепаратистами, дестабілізувати ситуацію на півдні України, в першу чергу йшлося про Одесу.

"Активна фаза операції, метою якої було захоплення місцевих органів влади, намічалася на 9 травня - коли під ідеологічними гаслами Дня Перемоги з'являлася можливість ініціювати активність проросійськи налаштованої частини населення. За умов досягнення тактичних успіхів в Одесі подібні акції, за допомогою прибулих "туристів Путіна", повинні були ініціюватися в Миколаєві і Херсоні", - зазначає Тимчук.

Втім, початок активної фази АТО в Слов'янську змусив російське керівництво форсувати події на півдні України, з метою змусити українських силовиків терміново перекидати сили і кошти з Донбасу.

"Трагічний підсумок цієї жахливої провокації ми і спостерігали вчора в Одесі", - підсумував Тимчук.