Джемілєв: Отримання російського паспорта для кримських татар - це тимчасовий захід

Меджліс не забороняє кримським татарам отримувати російський паспорт. Головна вимога – не писати заяву про відмову він українського громадянства

Про це розповів колишній глава Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв під час брифінгу в українському кризовому медіацентрі, передає Еспресо.TV.

«Позиція Меджлісу з цього приводу чітка – якщо гостро стоїть питання про отримання російського паспорта, то особливих заборон нема. Але ніхто не повинен подавати заяву про відмову від українського громадянства», - сказав Джемілєв.

Як зазначив Джемілєв, згідно з нещодавно прийнятим у Верховній Раді Законом про тимчасово окуповані території, людина, яка отримала російський паспорт, але не писала заяву, не втрачає громадянство України.

Він також відзначив, що є багато кримських татар, які не хочуть отримувати російське громадянство, проте змушені, під страхом втратити роботу, наголосивши, що з цією дилемою стикаються вчителі в кримськотатарських школах, яких у Криму практично не залишилось.

«Найбільше це вдарило б по наших школах. Там в основному працюють свідомі люди. Наразі і так 90% дітей кримських татар змушені вчитися в російських школах», - сказав Джемілєв.

За його словами, в школах Криму ситуація також напружена. Кримськотатарських дітей ображають однокласники, називають їх зрадниками.

«Як кажуть, діти є діти. Але, мабуть, вони повторюють те, що чують від своїх батьків», - додав Джемілєв.