Президія Луганської облради підтримала терористів та діє за кримським сценарієм

Президія Луганської облради оприлюднила заяву, в якій відкрито підтримала терористів та вимагає відкласти президентські вибори

В заяві, текст якої є в розпорядженні Еспресо.TV, зокрема йдеться, що «в Україні йде громадянська війна, спровокована чинною київською владою та її покровителями. На їх совісті - загибель десятків людей, траур в сотнях родин і ненависть, яка народилася в серцях мільйонів. Півкраїни записали в злочинці, в терористи тільки за те, що люди по-іншому, ніж політики, що прийшли до влади, бачать майбутнє рідної країни».

Антитерористичну операцію президія Луганської облради називає «першою в новітній історії Європи військовою операцією проти своїх же співгромадян - з використанням як регулярних військ, так і воєнізованих формувань - відкритим терором проти народу».

«Вбивство цивільних активістів в Одесі стало останньою межею в можливості мирного вирішення конфлікту. Україна, можливо, востаннє стоїть перед вибором: або зупинити насильство, або воно буде неконтрольованим. Будь-які нові насильницькі дії центральної влади на повсталих територіях неминуче призведе до паралічу і розвалу української державності», - йдеться в заяві.

Члени президії Луганської обласної ради вимагають від чинної центральної влади:
- негайно припинити всі каральні операції, відвести військові частини в місця їх постійної дислокації і роззброїти всі воєнізовані угруповання;
- повернутися до домовленостей, досягнутих 21 лютого і засвідчених зарубіжними дипломатами;
- негайно прийняти закон про амністію для всіх учасників акцій протесту на Південному Сході України;
- роззброїти всі незаконно збройні право-радикальні формування, в першу чергу «Правий сектор»;
- негайно розпочати процес конституційної реформи;
- законодавчо забезпечити статус російської мови як другої державної;
- забезпечити розширення повноважень місцевого самоврядування рівно настільки, щоб регіони перестали залежати від Києва, а їх жителі отримали можливість самим вибирати глав місцевих органів виконавчої влади та самим вирішувати, на що витрачати зароблені на території гроші;
- забезпечити об'єктивне розслідування масового вбивства жителів Одеси і вбивств військовими мирних жителів в Донецькій області.

«Тільки після того, як будуть прийняті всі перераховані рішення, ситуація в країні стабілізується і люди будуть твердо переконані: у рідній країні їм нічого не загрожує, можна буде починати підготовку до виборів президента. У сьогоднішніх умовах їх проведення безглуздо і безвідповідально», - йдеться в заяві.

«Ми підтримуємо ініціативу мешканців Луганщини про проведення референдуму про статус Луганській області відповідно до вимог, прийнятими на зборах територіальних громад нашої області», - заявляє президія.

Нагадаємо, під час російської анексії Криму окупанти діяли за такою ж схемою, як зараз в Луганську. Спершу бів захоплений кримський парламент, який під дулами російських автоматів підтримав окупацію.

Нагадаємо, Луганську облраду очолює Валерій Голенко, його заступники - Євген Харін та екс-губернатор Луганщини Володимир Пристюк.