Путін нагородив орденами працівників ЗМІ "за об'єктивність у висвітленні подій в Криму"

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про нагородження орденами і медалями великої групи співробітників російських ЗМІ. Державні нагороди вони отримають «за об'єктивність при висвітленні подій в Криму»

Указ № 269 «Про відзначення державними нагородами РФ», був підписаний ще 22 квітня, але публічно про нього не повідомлялося, передає Еспресо.TV з посиланням на «Ведомости»

У розділі «Документи» на офіційному сайті президента за № 268 значиться указ від 21 квітня про реабілітацію репресованих народів Криму, а потім відразу йде указ № 270 від 22 квітня про деякі кадрові питаннях в Держнаркоконтролю. Це означає, що указ № 269 знаходиться «не в публічному доступі», роз'яснили виданню у прес-службі президента. 

Згідно з указом працівники ЗМІ нагороджені «за високий професіоналізм і об'єктивність у висвітленні подій в Республіці Крим», розповіла людина, що бачила цей документ. За її словами, всього нагороджені понад 300 осіб, у тому числі близько 90 кореспондентів. Масштаб нагороджень безпрецедентний, каже чиновник: наприклад, після подій 2008 року в Південній Осетії тодішній президент Дмитро Медведєв нагородив лише 11 журналістів.

За інформацією співрозмовника видання, близько сотні нагороджених представляють ВГТРК, більше 60 - «Перший канал», по кілька десятків - телеканали НТВ, Russia Тoday і холдинг Life News. Співробітників телеканалу «Дощ» і радіостанції «Ехо Москви» у списку заохочених немає.

Вище всього оцінені заслуги гендиректора НТВ Володимира Кулістікова, який отримав орден «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня. Того ж ордена, але IV ступеня удостоєні керівники Роскомнадзора Олександр Жаров і ФГУП «Російська телевізійна і радіомовна мережа» Андрій Романченко, перший заступник гендиректора ВДТРК Антон Златопольский, головний редактор агентства «Росія сьогодні» Маргарита Симоньян і головний редактор «Комсомольської правди» Володимир Сунгоркин. Телеведучий Володимир Соловйов нагороджений орденом Олександра Невського. Орден Пошани дістався гендиректору холдингу Life News Араму Габрелянова, першому заступнику гендиректора ИТАР-ТАСС Михайлу Гусману і головному редактору служби інформації НТВ Тетяні Міткова, орден Дружби - ведучим телеканалу «Росія» Андрію Кондрашову та Ернесту Мацкявічус.

Дві великі групи співробітників ЗМІ нагороджені медалями ордена «За заслуги перед Вітчизною». Медаль I ступеня, за підрахунками співрозмовника "Відомостей", отримали більше сотні людей. Медаллю ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня нагороджено більше 200 чоловік - в основному продюсери, інженери, монтажери, водії. Декілька журналістів отримали медаль «За відвагу».

Зазначимо, Держнагороди мають і матеріальну складову. За законом «Про додаткове щомісячному матеріальному забезпеченні громадян РФ за видатні досягнення і особливі заслуги перед РФ» кавалерам ордена «За заслуги перед Вітчизною» покладена щомісячна доплата до пенсії (від 330 до 415 % до базової пенсії), а будь-яка інша держнагорода дозволяє отримати статус ветерана праці і супутні йому пільги.