Тимошенко: Децентралізація має бути розумною

Децентралізація влади призведе до динамічного розвитку регіонів України

Про це заявила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, на з'їзді сільських, селищних і міських голів, скликаному за її ініціативи, передає прес-служба партії.

«Наше стратегічне завдання - це децентралізація, але розумна, збалансована, без втрати керованості країною», - наголосила Тимошенко.

За словами кандидата в президенти, децентралізація влади має відбуватися разом з потужною підтримкою села, глибинною реформою місцевого самоврядування та адміністративного устрою, «має стати основою програми будь-якого політика, який сьогодні йде або на посаду губернатора, або на посаду президента».

На думку Тимошенко, саме сильна централізація влади в одних руках, яка панувала 23 роки, призвела до «повної безправності місцевого самоврядування».

Вона пояснила, що всі попередні президенти, заради зміцнення своєї влади, заради побудови авторитарного режиму робили ставку на «безправність, безпорадність і фінансову виснаженість регіонів, повну залежність від центральної влади». 

Тимошенко підкреслила, що останній президент довів залежність регіонів від центральної влади  «до абсолюту, бо сконцентрував у власних руках майже всі можливості і фінансові потоки».

На думку Тимошенко все це призвело до напруженої соціально економічної ситуації в країні та стало підгрунттям для сепаратизму. «Це призвело до того, що жодне повноваження, яке вам делеговано не могло бути профінансовано так, як це передбачено законом. Напружена соціальна ситуація  в регіонах сьогодні, в тому числі, є  підгрунттям  для того сепаратизму, який роздмухується в регіонах... Люди, які відчували себе економічно та соціально знекровленими, стають «базою» для руху сепаратизму, який  ініційований Кремлем», - зазначила Тимошенко.