Україна в травні погасить борг перед "Газпромом" за рахунок кредиту МВФ

"Нафтогаз України" придбає у Національного банку $2,16 млрд і до кінця травня погасить прострочений борг перед "Газпромом" за станом на кінець березня

Це передбачено кредитною програмою stand by для України від Міжнародного валютного фонду, поввідомляє агенство "Интерфакс" з посиланням на матеріали програми.

Також перебачається, що НБУ продасть "Нафтогазу" ще $ 1,67 млрд для погашення єврооблігацій, випущених під урядові гарантії. Передбачається, що вони будуть погашені у вересні.

Крім того в жовтні-грудні допускається продаж ще Нацбанком $ 1 млрд "Нафтогазу" для погашення боргу "Газпрому".

Для цих цілей програма дозволяє уряду випустити облігації для капіталізації "Нафтогазу", а НБУ - придбати їх на суму (кумулятивно) 23,6 млрд грн до кінця травня, 41,9 млрд грн - до кінця вересня і 52,9 млрд грн - до кінця грудня з урахуванням закладеного на цей рік обмінного курсу 10,9546 грн/ $1.

У документі уточнюється, що в першому кварталі уряд капіталізувало за рахунок держоблігацій українського газового монополіста на 11,1 млрд грн, а НБУ продав йому напряму $ 813 млн.

Програма передбачає, що після погашення $ 2,16 млрд до кінця поточного року "Нафтогаз" вже не буде накопичувати борги перед "Газпромом".