Шахтар розповів, як його катували в полоні у сепаратистів в Донецьку

Захоплений сепаратистами у Новогродівці (Донецька область) гірник з шахти «Росія» ДП «Селидіввугілля» Олександр Вовк прибув на лікування до столиці

Про це Еспресо.TV повідомили в Конфедерації вільних профспілок України.

«У мене було нормальне обличчя до 4 травня, коли я пішов до сусіда в гості. Там разом з іншими чоловіками мене й схопили бойовики з так званої «Донецької народної республіки». При цьому вони стріляли з автомата «Калашникова»  –  на місці подій залишилося  багато гільз. Потім нас кинули у мікроавтобус і відвезли в Донецьку ОДА. Там  почалися тортури, погрози... Серед викрадачів були й чеченці. Сепаратисти били в обличчя ногами. Розмовляли з позиції сили й казали, що ми себе неправильно поводимо й підтримуємо не Донецьку народну республіку, а бандерівців. Я звичайний шахтар, пенсіонер, я не розумію, чому зі мною так обійшлися», -  розповів шахтар.

За словами Олександра Вовка, разом з ним в заручниках були шахтарі, пенсіонери, інвалід-чорнобилець, депутати місцевої ради, які виступали за єдність України. У будівлі Донецької ОДА їх жорстоко били, обікрали, наприклад, у Олександра Вовка забрали 60 грн та пенсійне посвідчення. Наразі усіх заручників звільнили. Крім того, шахтар розповів, що разом з ним узяли в полон хлопця з Києва: схопили, коли побачили, що в його телефоні є фото з Майдану. Про його долю нічого невідомо.

У Київському інституті нейрохірургії, куди доправили шахтаря, повідомили, що у пацієнта виявлено численні пошкодження  голови, обличчя, й поставлено попередній діагноз – струс головного мозку, пошкодження м’яких тканин голови та обличчя. Діагноз  ще уточнюватимуть, бо, наприклад, такий синдром «окулярів» дуже часто буває і при переломі основ черепа.

Поки найближчі  три тижні Олександр Вовк перебуватиме у лікарні, а якщо, у ході  обстеження, буде виявлено складніші пошкодження – й довше.