Єврокомісар: Через українську кризу „Газпром” не отримає жодних поступок щодо "Південного потоку"

Українська криза укріпила негативну позицію Євросоюзу щодо будівництва газопроводу "Південний потік", будь-які рішення про гнучкість ЄС щодо "Газпрому" в даний час опинилися "в тіні політики"

Про це в інтерв'ю виданню The Financial Times заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, повідомляє РІА „Новости”.

"Зараз на тлі кризи в Україні ми займаємо все більш оборонну позицію стосовно російських трубопроводів, ніж рік тому” - заявив єврокомісар.

Минулого тижня Росія почала процедуру судового розгляду до СОТ у зв'язку із застосуванням ЄС заходів так званого "третього енергопакету ", згідно з яким власниками розташованих в регіоні магістральних трубопроводів не можуть бути компанії, які займаються видобутком газу. Це створює серйозні перешкоди для будівництва " Південного потоку".

"Не реалістично очікувати, що ми змінимо правила в найближчі дні або роки. Звичайно, в Росії зовсім інша культура. У Росії уряд і" Газпром "воліють домінувати у всьому ланцюжку: від видобутку " ... " до переробки та виробництва електроенергії", - сказав Еттінгер. Він також додав, що не заперечує проти "Південного потоку", але лише хоче переконатися, що проект відповідає внутрішнім правилам ринку ЄС.

Крім того, поки залишається невирішеним питання щодо надання "Газпрому" можливості використовувати газопровід Opal, який проходить по Німеччині, з'єднуючи нову трансбалтійську магістраль "Північний потік" з газотранспортними мережами Центральної та Західної Європи.