Для вантажівок хочуть запровадити плату за проїзд дорогами України

Мінінфраструктури пропонує урядові та парламенту запровадити обов'язкову плату за проїзд вантажними автомобілями, масою понад 12 тонн, для компенсації шкоди, завданої автомобільним дорогам загального користування

Це пропонується зробити "у зв’язку зі значним руйнуванням дорожнього покриття через інтенсивність руху великовагового транспорту", йдеться у повідомленні прес-служби міністерства, повідомляє Еспресо.TV.

На сьогодні 40-50% загальної протяжності доріг державного значення не відповідають сучасним технічним вимогам. При цьому, бідкаються в Мінінфраструктури, фінансування галузі за останні 7 років склало близько 18-36% від нормативно необхідного.

Міністерство підготувало відповідний законопроект, в якому є і попередні розрахунки. Очікується, що коли почнуть стягувати плату за проїзд великотонажного автотранспорту українськими автомагістралями (це близько 21 000 км), додаткові надходження на виконання ремонтно-будівельних робіт можуть скласти 4-8 млрд. грн., залежно від середнього тарифу - 0,5-1,0 грн./км. Перелік доріг, за рух якими потрібно буде платити, а також максимальний розмір цієї плати та порядок використання коштів встановлюватиме Кабмін.

Також законопроектом передбачено штрафні санкції за порушення порядку справляння плати за проїзд вантажівок із максимальною допустимою масою 12 тонн і більше.