Генпрокуратура виявила завищені тарифи на авіаперельоти

ГПУ звернула увагу на те, що авіаквиток зі Львова до Донецька часом дорожче, ніж зі Львова до Нью-Йорка

Перевірка Генпрокуратури виявила, що Державна авіаційна служба України, як уповноважений орган з питань цивільної авіації, усупереч вимогам чинного законодавства, взагалі не проводила перевірки обґрунтованості встановлених тарифів на внутрішні пасажирські перевезення та не використовувала повноваження щодо скасування надмірно високих тарифів, передає Еспресо.TV.

Також було встановлено, що і Антимонопольний комітет України, як головний орган з формування та реалізації конкурентної політики, не здійснював належний державний контроль за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції у сфері внутрішніх регулярних пасажирських перевезень авіаційним транспортом. 

Як наслідок - надмірно високі тарифи на авіаційному транспорті Міністерством інфраструктури України залишені без належного регулювання, підкреслили у ГПУ. 

За результатами проведеної перевірки Генеральна прокуратура України внесла подання до Міністерства інфраструктури України, у якому зобов’язала усунути виявлені порушення. 

У ГПУ також наголосили, що в поточному році обсяг внутрішніх пасажирських перевезень повітряним транспортом в Україні зменшився на 19%. Причина - завищення вартості квитків на регулярні рейси і їх недоступність для переважної більшості пасажирів. Крім того, із 82 зареєстрованих вітчизняних авіакомпаній регулярні внутрішні пасажирські перевезення здійснюють лише 4 перевізники.

Вартість квитків класів "Економ", "Економ-преміум" та "Бізнес" у напрямках з Києва до Ужгорода, Львова, Запоріжжя, Одеси, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Харкова, Донецька та Луганська у середньому складає від 1439 до 5021 грн в один бік. Наприклад, вартість авіаквитка зі Львова до Донецька, часом вища, ніж зі Львова до Нью-Йорка, обурилися в ГПУ.