НАТО планує розмістити постійний контингент в Східній Європі через ситуацію в Україні

НАТО розгляне питання про розміщення своїх військ у Східній Європі на постійній основі у зв'язку з посиленням напруженості між Росією і Україною

Про це повідомив головнокомандувач збройними силами НАТО генерал Філіп Брідлав на прес-конференції в Оттаві, пише Еспресо.TV. з посиланням на "Голос Америки".

"Думаю, нам доведеться розглянути це питання (постійне розміщення військових контингентів в Східній Європі, - ред). Ми винесемо його на обговорення лідерів наших країн і подивимося, до чого це призведе", - сказав Брідлав.

Він повідомив, що саміт лідерів НАТО пройде в Уельсі на початку вересня цього року. При підготовці до цього заходу військовим командирам НАТО, міністрам оборони і закордонних справ доведеться обговорити "важкі питання" про те, чи є присутність НАТО в Європі адекватною.

"Нам потрібно оцінити нашу здатність до реагування, боєготовність, розміщення наших сил, щоб ми могли працювати в цій новій парадигмі, яку нам продемонстрували в Криму, а тепер і у східних кордонів України", - сказав він.

"Ми вживаємо заходів, які дуже легко визначити як оборонні за своєю природою. Вони спрямовані на те, щоб заспокоїти членів альянсу, а не на провокування Росії, і ми говоримо про це на кожному рівні", - зазначив головнокомандувач збройними силами НАТО.

Зазначимо, на сьогоднішній день в Східній Європі, включаючи країни Балтії, Польщу і Румунію, розміщені війська НАТО, що працюють на основі короткострокової ротації, але ця практика повинна закінчитися до кінця цього року.