Росія готова надати Україні знижку на газ, якщо Європа дозволить добудувати "Південний потік", - ЗМІ

Росія готова буде розглянути питання про можливу знижку на газ для України , якщо таке прохання послідує з боку Києва на другому етапі переговорів за участю представника Єврокомісії

Про це розповіли "Известиям" джерела в уряді РФ, передає Еспресо.TV.

Принциповою умовою для цього є початок виплати боргу за вже поставлений газ - джерелом виплат має стати вже виділений Києву кредит МВФ.

Крім того, Москва на наступному етапі переговорів з ЄС і Україною буде наполягати на завершенні будівництва та запуску "Південного потоку", роботи на якому знаходяться під загрозою через запровадження Євросоюзом Третього енергопакету, говорять джерела.

"На наступній зустрічі буде йти розмова про ціну і контрактні зобов'язання. Вона може відбутися між 16 і 19 травня в одній з європейських країн. Точне місце поки не визначено", - розповів "Известиям" федеральний чиновник.

З точки зору "Газпрому" перешкодою до реалізації "Південного потоку" є так званий Третій енергопакет, який має сприяти лібералізації ринків газу та електроенергії в ЄС. Зокрема, він забороняє одній і тій же компанії одночасно бути їх постачальником і володіти розподільними мережами та газопроводами. Тобто, позбавляє змісту саму ідею "Південного потоку" для Росії - впливати через газопостачання на Україну і Європу.