Росія витратить $5 млн на кампанію проти ядерної незалежності України

Росія організувала потужну антипіар-кампанію щодо американського виробника ядерного палива Westinghouse

Про це Еспресо.TV повідомили джерела в СБУ.

За їх інформацією, в цю кампанію росіяни вкладають $5 млн.

Останнім часом в ЗМІ поширюються закиди проти українських ядерників, які використовують на АЕС з реакторами російського проекту американське паливо, лякаючи пересічних громадян «новим Чорнобилем».

На думку експертів, пересмикування інформації полягає в тому, що проект кваліфікації американського ядерного палива на українських АЕС відбувається з 2001 року. Жодних проблем, які б свідчили про загрозу від використання палива виробництва Westinghouse (ТВЗ-W), за час роботи американських збірок, не було зафіксовано.

Єдиний випадок пошкодження елементів дистанціонуючих решіток ТВЗ-W, як раніше повідомляли джерела в Енергоатомі, не давав приводу для побоювань, оскільки не спричинив витікання радіації навіть в рамках активної зони реактора. Він, до речі, був пов'язаний з конструктивними особливостями збірок обох виробників – російського та американського.

Цікаво, що російський виробник палива ТВЕЛ час від часу повідомляє про виготовлення збірок, які будуть експлуатуватися у реакторах західного зразка, що працюють в Європі, зокрема у Швеції. Тому власне виробник російського палива не може бути зацікавлений у нагнітанні істерії навколо питань кваліфікації американського ядерного палива. Відтак, є ймовірність, що замовником інформаційної кампанії проти Westinghouse є не Росатом, а ФСБ.