МОЗ України втратив функції контролю за ринком ліків

Державну службу України з лікарських засобів підпорядкували напряму Кабінету міністрів України

Про це повідомило джерело в Кабміні, пише Еспресо.TV.

Так, уряд на своєму засіданні 7 травня прийняв рішення про те, що діяльність Держлікслужби спрямовується і координується безпосередньо Кабінетом міністрів України, а Міністерство охорони здоров'я, відповідно, таких повноважень позбавляється.

За даними джерела, на наступному засіданні планується прийняти ще одну постанову, яка перепідкорить "Державний експертний центр" у відомство Держлікслужби, позбавивши, таким чином, Мінохорони здоров'я функції реєстрації лікарських засобів.

У випадку, якщо це відбудеться, зазначає джерело, Держлікслужба України стане монопольним державним регулятором ринку ліків України, сконцентрувавши всю повноту владних повноважень над виробниками, імпортерами та дистриб'юторами ліків, а також аптечними мережами: після цього рішення всі контрольні, дозвільні, інспекційні функції будуть перебувати у віданні Держлікслужби.

Джерело також повідомляє, що на місце звільненого 30 квітня з посади голови Держлікслужби Соловйова планується призначити нікому не відому людину, яка, по суті, виконуватиме номінальну роль і буде знаходитися в прямій залежності від рішень Кабміну. "Міністр охорони здоров'я ні контролювати, ні впливати на рішення, від яких залежить весь оборот ліків в Україні, більше не зможе", - підкреслив співбесідник.

Нагадаємо, рішеннями і постановами уряду Миколи Азарова Держлікслужба України отримала статус Центрального органу виконавчої влади з більш ніж широкими повноваженнями. Деякі експерти вважають, що незабаром буде буря обурення громадськості, яка, як мінімум, останні два місяці систематично пікетує Кабмін і МОЗ, протестуючи проти корупції у сфері охорони здоров'я, зарегульованості ринку, і як наслідок - високих цін на ліки.