Російський ПЕН-центр виступив проти Путіна і кремлівських журналістів

Російський ПЕН-центр засудив дії влади та журналістів Росії стосовно України

Відповідну заяву оприлюднено на сайті ПЕН-центру, повідомляє Еспресо.TV.

"Сьогодні російська влада використовує слово для знищення смислів. Слова, які знаходять емоційний відгук в серцях багатьох росіян - фашизм, хунта, нацизм - виявляються каталізаторами агресії та ненависті", - зазначено в заяві.

За словами авторів документу, окрім слів-ярликів, у влади є і "машина з виробництва законів".

"Вільне висловлювання прирівняне сьогодні до терористичного акту. Неправедні та антиконституційні закони щодо реабілітації нацизму, наклепу, щодо блогерів, щодо закликів до сепаратизму криміналізують публічне висловлювання і лишають монополію на створення смислів за державою", - йдеться у зверненні.

Автори заяви вважають, що насильство над словом неминуче призводить до фізичного насильства, а ескалація брехні переростає у воєнну ескалацію. У якості прикладу вони наводять нинішню ситуацію в Україні.

"Почавши з брехні про насильство у Криму, вона (війна) призвела до десятків реальних жертв на південному сході України. Журналісти, нагороджені президентом напередодні Для друку, стали солдатами цієї війни. Їхня брехня обернулася кров'ю і смертю, а їхній цинізм та істерика, які які завдали величезної шкоди російській суспільній свідомості, були названі у підписаних президентом нагородних листах "об'єктивним відображенням подій"", - сказано в документі.

Автори заяви зазначають, що не можуть змиритися з "наругою над словом" і мають намір і надалі висловлювати свою позицію, підтримуючи діалог з колегами в Україні.

Як відомо, Російський ПЕН-центр є частиною Міжнародного ПЕН-клубу - організації, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Окрім сприянню дружбі й інтелектуальній співпраці літераторів усього світу, організація активно бореться за свободу слова та захищає права письменників.