Держдеп США звинувачує у маріупольському побоїщі сепаратистів та закликає Росію вплинути на своїх бойовиків

Сполучені Штати засуджують стався у п'ятницю в Маріуполі Донецької області насильство і звинувачують у всьому сепаратистів

Про це заявила на брифінгу офіційний представник державного департаменту Джен Псакі, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Ми засуджуємо сплеск насильства в Маріуполі, спровокований проросійськими активістами, який призвів до численних жертв. Ми як і раніше закликаємо групи, які поставили під загрозу громадський порядок, взявши в руки зброю і захопивши громадські будівлі в порушення закону України, роззброїтися і звільнити захоплені будівлі", - заявила вона.

Представник держдепу зазначила, що США уважно стежать за розвитком ситуації в Маріуполі. При цьому Псакі вказала, що США "вітали б будь-які кроки, які Росія могла б вжити для того, щоб розрядити напруженість у відповідності з женевськими домовленостями".

За її словами, російська сторона повинна вплинути на сепаратистів, щоб вони склали свою зброю і звільнили тих, кого утримують. 

"Поки ми не бачимо, що це відбулося", - підкреслила представник держдепу.

У Маріуполі в міському управлінні міліції в п'ятницю відбувся бій між співробітниками правоохоронних органів і проросійськими бойовиками. За даними міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, близько 60 бойовиків атакували будівлю міськвідділу. На підмогу міліції пізніше прийшли підрозділи Нацгвардії, ЗСУ, спецпідрозділу МВС "Азов".

Тим часом, сепаратисти Маріуполя стверджують, що українські силовики намагалися взяти будівлю міськвідділу міліції штурмом, де забарикадувалися міліціонери, які відмовилися підкорятися наказам з Києва.

У результаті пожежі, що виникла, приміщення УВС Маріуполя повністю згоріло.

У ході силової операції в Маріуполі Донецької області сім людей загинули, ще 39 отримали поранення, повідомили в департаменті охорони здоров'я обладміністрації. За даними міністра Авакова, в ході бою одного представника правоохоронних органів було вбито, п'ять поранено. При цьому загинуло близько 20 ополченців, чотири були затримані. У міністерстві оборони України повідомили, що в результаті операції постраждали вісім військовослужбовців ЗС України, жоден з них не загинув.